Tipy a rady

Ratatouille

Tradiční francouzské jídlo, jehož kořeny sahají až do konce 18. století, bychom mohli vzdáleně přirovnat k leču. Nicméně nenalezneme v něm žádné vejce ani uzeninu, pouze kvalitní a čerstvou zeleninu. Název pochází ze slova ratatolha, tedy míchaná směs.

Z prostého jídla zážitek pro gurmány

Svého proslavení nejenom u nás, ale i po celém světě dosáhla ratatouille především i díky stejnojmennému animovanému filmu, kde se z prostého pokrmu stal jedinečný gurmánský zážitek. A tak tomu při správné přípravě tohoto tolik univerzálního jídla vskutku je. 

Jak připravit ratatouille?

Ratatouille vám bude chutnat teplá i studená. Využít ji můžete jako přílohu k masu, těstovinám, zapéct do lasagní, na tousty, do slaných palačinek nebo ji vychutnávat s rýží i jen tak samostatně. 

Jak už bylo zmíněno, zásadní je výběr čerstvé zeleniny, na které celý proces přípravy v podstatě stojí. Základem je lilek, cuketa, paprika a rajčata. Chybět vám rozhodně nesmí co možná nejkvalitnější olivový olej a provensálské bylinky. Jakmile seženete všechny tyto suroviny, můžete začít s přípravou:

  • 1 větší cuketa
  • 1 větší lilek
  • 3 větší rajčata
  • 3 papriky (ideálně různobarevné)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • 2 lžíce provensálského koření
  • sůl a pepř

Veškerou zeleninu pokrájíme na větší kusy (kdo si chce dát obzvlášť záležet, udělá plátky). Jako první si na pánvi rozehřejme větší množství olivového oleje a vhodíme lilek, který se restuje nejdéle a vstřebává nejvíce oleje. Poté jej sundáme a vhodíme do kastrolu. Na pánev přilijeme další olej a orestujeme cuketu. Po změknutí opět stáhneme z ohně a stejným způsobem připravíme také papriky. Nakonec na pánev vhodíme na kusy pokrájenou cibuli a nahrubo pomačkaný česnek. Přidáme rajčata a pár minut podusíme. Znovu vše vmícháme do již připravené zeleniny, zasypeme provensálským kořením, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. (Pokud jsme krájeli plátky, střídáme je krásně jeden za druhým.)



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB