Tipy a rady

Okna beze šmouh

Domácí úklid, slovní spojení, které spoustu žen děsí. Jenže co naplat, jednou za čas je prostě potřeba udělat doma pořádek. A mytí oken je jedna z nejméně oblíbených činností každé hospodyňky. Jde o hodně otravnou práci a leckdy poměrně rizikovou. Proto se jistě bude hodit pár rad, jak se se šmouhami na okně vypořádat co nejrychleji a k vaší plné spokojenosti.

Většina hospodyněk myje okna nepravidelně, když jim sluneční paprsky odhalí nové šmouhy. Když do oken zasvítí sluníčko, je hned vidět každá špína. Kromě předvánočního úklidového šílenství se tedy na okenní tabulky často chystáme právě s prvními jarními paprsky.

Existuje nespočet zaručených způsobů, jak umýt skla prakticky bez námahy, aby byla krásně lesklá a čistá. Octová voda, noviny, utěrky, jež nezanechávají šmouhy, stěrky, drahé přípravky. Mnohdy s jedním oknem strávíte nejméně půl hodiny, a výsledek je nevalný.

Mezi nejosvědčenější a nejúspěšnější vychytávky patří čištění okenních tabulí octovou vodou, která odmašťuje a dodává lesk. Sice příliš nevoní, ale svůj efekt určitě má. Podobnou službu prý udělá i hodně silný alkoholový destilát. Ale toho je zase na okna škoda. Okna se dají dobře umýt teplou vodou s troškou rozmíchaného pudingového prášku.

Z moudrostí našich babiček jsou také následující rady: Okna nemyjte v příliš teplém počasí, rychle schnou a nepodaří se vám vyčistit zanechané šmouhy. Stejně tak se vyhněte hodně studenému počasí. Nejen kvůli sobě samé, ale okna jdou vyčistit velmi špatně, špína na nich drží a vodu z nich jen těžko dostanete.

Jarem nebo čističem?

Klasický saponát na nádobí je obyčejně to, po čem saháme jako první. Voda a kýbl s pěnivou vodou jsou v první fázi dobrou zbraní. Vyčistíme jimi rámy a až poté se vrhneme na skla. Samozřejmě s čistou vodou v kbelíku. Pokud máte okna plastová, odpadá složité šroubování a mytí oken zevnitř. Jarovou fázi můžete směle vynechat, máte-li okna jen lehce zašpiněná či je jen brousíte „do lesku“. Pokud jsou však hodně špinavá, určitě neváhejte a špínu napřed nechte odmočit. Hrubé nečistoty zkuste vyčistit hadříkem, měkkou houbičkou nebo starými silonovými punčochami. Určitě neutírejte špínu dosucha, trvalo by vám to nekonečně dlouho.

Úžasné jsou gumové stěrky, které ke sklu dobře přiléhají. V obchodě nesáhněte hned po té nejlevnější, ale dobře prozkoumejte gumovou část, která bude klouzat po okně. Musí být dostatečně pevná, ale zároveň pružná a hlavně rovná. Jakákoliv nerovnost vám bude dělat na okně mokrou šmouhu. Rozhodnout se můžete i pro stěrky s houbičkami, kterými pak můžete dělat i první fázi úklidu, a sice rozpouštění nečistot. Máte-li velká či špatně přístupná okna, uvažujte také o možnosti nastavitelných rukojetí.

Špínu rozmočenou ve vodě z oken jednoduše setřete směrem dolů, aniž byste museli balancovat na štaflích. Sklo bude ihned téměř suché. Jen si k dolnímu rámu připravte další hadřík, aby vám špinavá voda nestékala na parapet nebo na koberec. U velmi silně znečištěných oken musíte celý postup s odmočením a setřením zopakovat vícekrát.

Jak dosáhnout úžasného lesku

Stará dobrá rada hlásá použít novinový papír. Do jisté míry je to pravda. Postačí i leták, ale musí být z novinového papíru, nikdy ne z lesklého. Použít můžete i papírové kuchyňské utěrky nebo oblíbenou švédskou utěrku či jelenici.

Na okna pak nastříkejte přípravek pro leštění oken, doporučujeme naši vlastní značku Clean & Clean, která nabízí hned dva různé prostředky na leštění skel. Hlavně vyberte správnou utěrku na leštění. Chlupy puštěné na okně vás rozhodně nepotěší a práci naopak přidělají. Naše vlastní značka Doma vás uspokojí jistě i v tomto směru. Nabízí jak kvalitní houbové utěrky, tak populární švédskou utěrku.

Babské rady

Naše babičky a prababičky se o vysoký lesk a okna beze šmouh dokázaly postarat i bez současných přípravků z drogerie. Vy jejich zkušenosti oceníte také, když třeba těsně před mytím zjistíte, že svého oblíbeného přípravku nemáte dost.

  • Krásný lesk a zvládnutí i silněji zašpiněných skel, to dokáže ocet ve spojení s teplou vodou.
  • Okna vyleštíte novinovým papírem.
  • Skla můžete mýt i vlažnou vodou, do které (asi do pěti litrů), přidáte sáček rozmíchaného vanilkového pudinku. Po uschnutí stačí skla vyleštit suchým hadříkem.
  • Umytí zajistí i dětský šampon přidaný do vody.
  • Skvělých výsledků dosáhnete i se slanou vodou. Dávkování je asi polévková lžíce soli na litr vody. Poradí si se silně zašpiněnými skly.
  • Okna dokonale vyleští i staré silonky.

Využijte mycí firmu

Pokud nechcete lézt na okna, máchat se ve vodě a čas strávený mytím oken vám připadá zbytečný, využijte služeb úklidových firem, které nabízejí jednorázové mytí oken. Ceny jsou odlišné podle individuálního ceníku firem a také podle toho, zda firmy použijí svoje přípravky a nástroje nebo ty vaše. V ceně může být leckde i sundání a pověšení záclon, úklid parapetu nebo ošetření rámů speciální impregnací, která zaručí vyšší bělost a menší náchylnost k zachytávání prachu a nečistot.

Žaluzie stačí otřít nebo vysát

Součástí oken bývají většinou i žaluzie a ty je nutné také umýt. Existuje několik metod, jak je vyčistit:

Tou nejjednodušší a nejlevnější je navléct si na ruku starou ponožku, nebo rukavici a jednu lamelu po druhé utřít. Žaluzie můžete otřít jak na sucho, tak na mokro vodou s přídavkem saponátu.

Druhá varianta je účinnější.Velmi dobrým pomocníkem je kartáč na žaluzie, s jehož pomocí můžete snadno setřít několik lamel najednou.

Zbavit žaluzie prachu můžete i pomocí vysavače. Je však třeba snížit sací výkon na minimum a použít nástavec na čalouněný nábytek nebo speciální nástavec na žaluzie.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB