Hruška je ovocný plod stromu zvaný hrušeň. Jedná se o listnatý strom z čeledi růžovitých a kromě sladkých plodů se využívá i jeho dřevo. Navíc kůra stromu obsahuje látku arbutin, který má efekt přírodního antibiotika – poradí si s různými bakteriemi a je skvělým pomocníkem na posílení žaludku, při nemocech močového měchýře nebo při vysokém krevním tlaku. Pokud má hrušeň vhodné podmínky pro růst a správné stanoviště, může vydržet až 200 let!
Hruška je malvice a tyto šťavnaté plody dělíme podle doby dozrávání (respektive sklizně) na letní, podzimní a zimní. Letní jsou nejméně trvanlivé, zimní naopak vydrží nejdéle, i když ne tak dlouho jako jablka.
Léčebný účinek hrušek spočívá především v jejich vysokém podílu vody, čímž působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže. Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou (ta je důležitá pro růst a krvetvorbu) a vitamín C (ten je výborný pro imunitní systém). Hrušky jsou také nezanedbatelným zdrojem vitamínu B, přičemž nejvíce je ho obsaženo těsně pod slupkou a proto hrušky raději neloupeme. Díky vyššímu podílu vlákniny působí hrušky rovněž příznivě na náš zažívací trakt.
Hrušková šťáva pak zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.
Obezřetně nakupujeme přezrálé, žluté plody, na nichž se začínají objevovat hnědé skvrny. Rychle se kazí a ztrácejí přitom vitamíny. Po nákupu hrušky dobře omyjeme teplou vodou, abychom se zbavili pesticidů a jiných prostředků proti plísním používaných při pěstování. Plody neskladujeme příliš dlouho a pokud možno je zbytečně tepelně neupravujeme.
Hrušky konzumujeme převážně v syrovém stavu, jiné – zejména ty s vyšším podílem vlákniny – jsou ale chutnější po tepelném opracování. Jsou skvělé ve formě kompotů, opečené nebo mohou být vhodnou přísadou do různých druhů salátů.
Z hrušek můžeme připravit mnoho chutných pokrmů. Jsou ideálním doplňkem sýrů (jako např. primátor, madeland, hermelín nebo niva), nezbytnou součástí ovocných i zeleninových salátů nebo základem proslulých dezertů. Z hrušek můžeme rovněž vylisovat šťávu, tu dát zkvasit na mošt a destilovat na jemnou pálenku – hruškovici.
Recept na hruškový salát se sýrem a ořechy vyzkoušejte ZDE
Recept na hruškové smoothie (nápoj) máme ZDE
Recept na opilé hrušky s vanilkou naleznete ZDE
Recept na hruškové pyré pro děti jsme připravili ZDE
Recept na hruškový koláč najdete ZDE
Recept na hrušky s čokoládovou polevou je ZDE