Tipy a rady

V prodejnách COOP rozpékáme pečivo

V prodejnách COOP rozpékáme pečivo

Už jste to také slyšeli?! Z mnoha našich prodejen COOP Tip a COOP Tuty se line vůně čerstvého pečiva. Je to tím, že tyto prodejny mají dopékací pece, díky kterým si křupavé pečivo můžete koupit po celý den. Ochutnejte tedy voňavé kaiserky, bagetky nebo třeba listový závin s jablečnou náplní, šáteček tvarohový nebo meruňkový…

Rozpékané pečivo PRO a PROTI

Jistě si mnozí z vás povšimli diskusí ohledně kvality rozpékaného pečiva. Ministerstvo zemědělství v průběhu září předložilo novelu vyhlášky č. 333 o potravinách, která by nařídila obchodníkům důsledné odlišení a značení rozpékaného pečiva. Celá diskuse na toto téma byla rozpoutána na žádost tuzemských výrobců, kteří dovozem zmrazeného pečiva přicházeli o část tržeb. Ať už je člověk příznivcem jakéhokoli směru, zvítězilo právo zákazníka na kvalitní a chutný výrobek. Obchodníci se řídí poptávkou. A podle našich zkušeností zákazníci jednoznačně upřednostňují výrobky čerstvě upečené nebo čerstvě rozpečené.

Pokud je prodejna zásobena průběžně čerstvým pečivem z místní pekárny, zákazníci stále upřednostňují menší regionální pekaře. Tam, kde takové služby chybí, nabízíme srovnatelně kvalitní náhradu – rozpékané pečivo.  Dávno je pryč doba, kdy dovoz ohrožoval domácí výrobce, řada velkých českých pekáren se přizpůsobila poptávce a část své produkce připravuje pro dlouhodobé skladování.

Jaké jsou zásady dopékání?

Těsto pro tyto účely obsahuje obecně více tuku, tím je chutnější než obdobný výrobek připravený v pekárně pro přímou spotřebu. Běžné kynuté pečivo (kaiserky nebo bagety) se v pekárně předpeče, ale před úplným dopečením se šokově zmrazí na -35 stupňů Celsia. Jemné pečivo a zejména sladké pečivo z listového těsta se v pekárně vůbec nepředpéká, ale rovnou se po připravení zmrazí. Zmrazené pečivo se skladuje při teplotě -18 stupňů Celsia a takto vydrží až 9 měsíců. Pro dosažení optimálního výsledku je nutné dodržovat předepsané časy a teploty pro rozmrazení a dopékání.

Pro a proti

Správně rozpečené pečivo je určitě chutnější než “čerstvý” výrobek, který na cestě k zákazníkovi stráví často i jeden nebo více dní.  Kromě většího obsahu tuku, který zabraňuje rychlému vysušování, se nemusíte bát žádného většího množství různých přísad a “éček”, výrobky připravené pro rozpékání jich potřebují naopak daleko méně. Jedinou jejich nevýhodou je doporučení spotřebovat je do 24 hodin po rozpečení. Ale proč by to také mělo být jinak, když naše obchody TIP i TUTY jich nabízí dostatek každý den?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB